Skip to main
28-03-2020 Houtkachels

Een houtkachel kopen: waar moet ik opletten?

Je zit er al een tijdje over na te denken om een kachel aan te schaffen voor in je woonkamer. Nu denk jij als eerste aan een houtkachel, maar hoe kies je de juiste uit? Wij geven je een aantal punten waar rekening mee kan houden bij je zoektocht naar de perfecte houtgestookte haard.

De Heidesmid Halle 36 (1)

Wat is je doel?

Het allereerste wat je je af moet vragen, is welk doel je hebt met de aanschaf van de houtkachel. Is het puur voor de sfeer? Of dient het echt als een verwarmingselement in de woonkamer? Misschien wil je er zelfs wel het hele huis mee verwarmen! Het doel heeft invloed op de grootte en de bouw van de kachel. Zorg er dus eerst voor dat je voor ogen hebt wat je ermee wilt bereiken.

De grootte van de kamer

Is het van belang dat jouw woonkamer wordt verwarmd met de kachels?Dan is het belangrijk om in beeld te krijgen hoe groot het oppervlakte is van het te verwarmen gebied. De warmte van kachels wordt aangeduid in kiloWatt (kW). Het is deels afhankelijk van de isolatiegraad in het huis, maar gemiddeld kun je aanhouden dat je met 1 kiloWatt ongeveer 10 m2 verwarmt. Is je kamer dus 40 m2, dan heb je een haard nodig dat 4 kW aan warmte uitstraalt.


Hoeveel vermogen jouw droomhaard nodig heeft, vind je uitgebreid terug in dit artikel.

De Heidesmid Halle 60 (1)
SP Module XS 01

Al aanwezige kanalen

Voordat je een houtkachel bij ons komt uitkiezen, is het goed om te weten of er momenteel al een kanaal aanwezig is in de woning. Zo ja, dan kan hier eventueel de haard op worden aangesloten. Zo niet, dan zullen wij moeten overleggen op welke manier en of wij deze kunnen gaan aanleggen.
Let op! Bij het aanleggen van een kanaal worden uiteraard kosten berekend.

Model en budget

Houtkachels zijn er in alle soorten en maten. Zo kun je kiezen voor gietijzer, staal, speksteen of prisolith (accumulerende steen). Tevens zijn er bij alle kachels een aantal opties om je haard verder te personaliseren. Houd hierbij wel rekening met het vooraf opgestelde budget en de hierboven beschreven punten. Een gietijzeren haard is bijvoorbeeld goedkoper dan een speksteen houtkachel, maar een speksteen houtkachel geeft vaak meer en langer warmte af aan de ruimte.

1

Vrijstaande houtkachels

√ Eenvoudig te plaatsen
√ Goedkoper dan inzet/inbouw haarden
√ Verschillende kleuren en opties mogelijk
Χ Veelal zichtbare rookkanalen
Χ Neemt ruimte veel in de kamer in

Bekijk ze hier

2
Inzet houtkachels

√ Wordt ingebouwd in een al bestaande situatie
√ Schoner alternatief voor open haard
√ Goedkoper dan inbouwhaard
Χ Veelal een lager vermogen
Χ Zichtbare randen en kaders

Bekijk ze hier

3

Hout inbouwhaarden

√ Vooral voor nieuwe situaties
√ Hoger rendement
Χ Externe luchttoevoer nodig
Χ (Ver)bouwwerkzaamheden van toepassing

Bekijk ze hier

4

Hout doorkijkhaard

√ Inbouwen in bestaande muur
√ O.a. inzetbaar als roomdivider
√ Warmte/sfeer van alle kanten
Χ (Ver)bouwwerkzaamheden van toepassing
Χ Duurder dan inbouwhaard

Bekijk ze hier