De Heide Smid

Energielabels

Vanaf januari 2018 is het verplicht dat alle haarden en kachels voorzien moeten zijn van een energielabel. Dit energielabel laat zien hoe energiezuinig de haard of kachel is. Zonder een energielabel mag een kachel of haard in Nederland niet meer verkocht worden. Omdat dit een nieuwe wetgeving betreft geven wij graag wat meer uitleg.

 

Fabrikant

De energielabels worden door de fabrikanten zelf berekend. Natuurlijk heeft de Nederlandse overheid wel strenge eisen samengesteld over hoe de fabrikant dit moet doen. Het meten en berekenen van de energielabels is dan ook een taak van de fabrikant. Hierdoor wordt de fabrikant eigenlijk verplicht om de haard of kachel te testen, want zonder een energielabel mag een haard of kachel niet meer verkocht worden. Om te voorkomen dat fabrikanten hier te rooskleurig mee omgaan voert de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit strenge controles uit.

 

Wat zegt een energielabel eigenlijk?

Een energielabel zegt iets over het gebruik van energie door de haard of kachel waar het energielabel op zit. Wat belangrijk is, is hoe efficiënt de haard of kachel met de energie omgaat.

Haarden en kachels gebruiken uiteraard energie om warmte te maken. Het is daarom zinvol om bij de aanschaf van een haard of kachel naar het energielabel te kijken. Hoe efficiënter de haard of kachel, hoe lager uw energieverbruik.

 

Hoe ziet het energielabel eruit?

 

Waar vindt u het energielabel?

Op de productpagina van een haard of kachel kunt u het energielabel terugvinden. De energieklasse staat ook vermeld bij de ‘extra informatie’ op de productpagina.

Het complete energielabel kunt u vinden onder het kopje ‘downloads’ op de productpagina. Hier kunt u het energielabel downloaden om te bekijken.

 

Heeft u nog vragen en/of opmerkingen over de energielabels? Neem gerust contact met ons op. Onze deskundige adviseurs staan u graag te woord om u te helpen. U kunt contact opnemen via 0314 – 631741 / 026 – 3192090 of via info@heidesmid.nl