De Heide Smid

Een gashaard aansluiten op een bestaand schoorsteenkanaal

De uitstoot van hout- en pelletgestookte haarden en kachels is sinds 2012 met 25% teruggelopen. De ambities van de Nederlandse Haarden- en Kachelbranche (NHK) liggen echter hoger. Zo willen we samen met jou naar een daling van 50% uitstoot in 2030 en daarmee een bijdrage leveren aan de doelstellingen rond gezonde en schone lucht.

De NHK hanteert vier pijlers om tot verantwoord stoken te komen.

  1. Ecodesign toestel
  2. DE-installateur
  3. De juiste brandstof
  4. Goed stookgedrag

Heb je een haard of kachel in jouw woning? Check de installatie en het stookgedrag!

1. Ecodesign toestel

De ouderwetse openhaard (open stookplaats) is niet meer van deze tijd. Ook oudere kachels en inzethaarden zijn mogelijk aan vervanging toe vanwege slechte verbranding en hoge uitstoot van fijnstof. De moderne verbrandingstechnieken zijn sterk verbeterd in vergelijk met die van oude stookplaatsen. Lage uitstoot en hoge rendementen gaan samen met laag verbruik aan brandstoffen. Met een Ecodesign toestel ben je verzekerd van een toestel die voldoet aan de nieuwe Europese richtlijn.

Bekijk op de website van BeterStoken.nl welke haarden voldoen aan de Ecodesign richtlijn.

2. DE-installateur

Een haard of kachel kan pas goed werken als deze op de juiste wijze is aangesloten. Rekening houdend met bijvoorbeeld ventilatie en de woonomgeving. Een DE-erkende installateur is aangesloten bij de Nederlandse Haarden- en Kachelbranche en kan je helpen met het juiste advies en de installatie.

De Heide Smid is een DE-erkende installateur. Lees meer over deze erkenning.

3. De juiste brandstof

Koop jij geschikt hout? Of verzamel je brandbare materialen om de kachel te stoken? Een kachel is geen allesbrander! Het is van belang om de juiste houtsoorten als brandhout te gebruiken en het hout moet goed droog zijn.

Wij leggen je uit welk hout je het beste kan gebruiken.

4. Goed stookgedrag

Het lijkt allemaal zo eenvoudig, je stopt hout in de kachel en steekt het aan. Veel mensen hebben geleerd een grote stapel hout met kranten in de kachel te doen. Echter, op die manier verstook je veel hout en de houtkachel geeft vieze rook via de schoorsteen. Het beste stook je d.m.v. de Zwitserse stookmethode.

Maak kennis met de Zwitserse stookmethode of kom naar één van onze stookavonden.