Zelf je kachelruit schoonmaken

Perfect vlambeeld dankzij een schone ruit

Het schoonmaken van je kachelruit is iets dat je heel eenvoudig zelf kunt doen. Wanneer je dit regelmatig doet is het maar een minuut werk en gaat de ruit een stuk langer mee. Daarnaast geniet je met een schone ruit optimaal van het vlammenspel dat de kachel je biedt.

Wat heb je nodig

Hoe ga je te werk

  1. Open de kacheldeur.
  2. Spray een beetje ruitenreiniger op het schoonmaakpapier. Zodat deze licht doorweekt is.
  3. Poets met het schoonmaakpapier de ruit schoon. Werk eerst van boven naar beneden en vervolgens van links naar rechts.

Enkele tips

  • Gebruik een schoonmaakpapier en geen wc-papier of zakdoekjes. Schoonmaakpapier is namelijk ruwer en neemt dus beter af. Tevens voorkomt dit strepen op je ruit.
  • Spray niet direct op het glas. De kans bestaat namelijk dat er ruitenreiniger terecht komt op de deur zelf. Dit tast de lak aan en dat zou zonde zijn.

Ruit schoonmaken van inbouw en inzet haarden

Naast vrijstaande haarden, heb je tevens inzet- en inbouwmodellen. Deze maken gebruik van verschillende soorten openingsmogelijkheden. Enkele voorbeelden zijn: elektrische opening, kiepdeur of een draaideur. Bekijk de handleiding van jouw specifieke haard hoe je de deur/ruit op de juiste manier opent.

Beoordeeld met een 9,0 op basis van 833 reviews
  • Onafhankelijk beoordeeld
  • DE erkend installateur
  • Schoorsteenvegen ASBP
Lees alle reviews
Gijs, Otterlo
25-11-2020 |

Bij de Heidesmid in Duiven geweest omdat we onze Barbas inbouwkachel wilden vervangen door een vrijstaande houtkachel. Door Jeroen geholpen en hij heeft ons alle plussen en minnen van de verschillende kachels goed uitgelegd ( bijv. welke houtkachels wel of niet geschikt waren voor ons rookkanaal van 125 mm , iets wat ons bij andere zaken niet verteld werd) Uiteindelijk gekozen voor de Hwam 3120 omdat deze een externe luchttoevoer vanuit binnenkant kachel heeft (waardoor deze aan de buitenkant niet te zien is). Ook hierop werden we door Jeroen gewezen. Daarna door afdeling planning gebeld om de afspraken te maken (onder voorbehoud) voor installatie. Ongeveer 3 weken voor geplande installatie werden we opnieuw gebeld om te vragen of alles nog door kon gaan op de geplande dagen. Kortom prima voor elkaar. V.w.b. de installatie kunnen we kort zijn: ook dit was keurig voor elkaar. Daarna nog goede uitleg over de werking van de houtkachel gehad. Inmiddels brand de kachel bij ons al 5 weken en zijn we nog steeds erg blij met onze aankoop.