Wat is een speksteenkachel?

Speksteen is een natuursteen met een hoge warmte opname. De stenen van een speksteenkachel werken als een soort accu. Ten opzichte van een traditionele houtkachel duurt het even voordat je kunt genieten van de warmte omdat de stenen eerst even op moeten ‘laden’. Daarna kun je genieten van een constante aangename warmte.

In dit artikel worden de volgende onderwerpen behandeld:

Hoe lang geeft een speksteenkachel warmte af?

Na een paar uur stoken zijn de stenen goed opgeladen. Bij de kleinere kachels geeft het speksteen na het doven van het vuur tot maar liefst 8 uur nog warmte af. Hoe meer speksteen, hoe meer warmte er opgeslagen kan worden en hoe langer de houtkachel nog warmte af kan geven. Doordat de speksteenkachel lange tijd de warmte af blijft geven is het een zeer energiezuinige wijze om de woonkamer te verwarmen.

Soorten speksteenkachels

Er bestaan veel verschillende uitvoeringen. Een aantal houtkachels zijn slechts bekleed met speksteen en zullen minder lang hun warmte afgeven. Deze kachels vallen onder de convectiekachels. Wil je liever een hoger rendement? Kies dan voor een kachel welke volledig uit speksteen bestaat. We spreken dan over een stralingsverwarming.

Minimaal houtverbruik, maximale warmte

Het hoge rendement van een speksteenkachel zorgt ervoor dat je met een minimale hoeveelheid hout de complete woonkamer kan verwarmen. Een speksteenkachel straalt een aangename infrarood warmte uit. Waar je bij een gewone houtkachel vaak schommelingen hebt wat betreft de warmte, kun je bij een speksteenkachel genieten van een constante temperatuur.

Voordelen en nadelen van een speksteenkachel

+ Hoog rendement
+ Aangename warmte
+ Langdurige warmte afgifte

– Duurt langer voordat de warmte wordt afgegeven
– De kachels zijn zwaar
– Relatief duurder in aanschaf

Heb je interesse in een speksteenkachel?  Kom langs in onze showroom in Halle of Duiven waar je diverse modellen kan bekijken. Of laat je eerst inspireren op onze website.

Bekijk alle speksteenkachels


Meer informatie nodig?

Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met je op.

100% veilig en spamvrij