De waakvlam van de gashaard blijft niet branden

De waakvlam van de gashaard gaat telkens uit

Je start de gashaard op, de waakvlam gaat branden, en na een aantal seconden valt deze uit. Kan gebeuren denk je dan. Dus probeer je het nog een keer, maar weer gebeurt hetzelfde. Er zijn een aantal redenen die dit kunnen veroorzaken. Welke dat zijn lees je in dit artikel.

Mogelijkheid 1: De thermokoppel is defect

De thermokoppel is een beveiliging in de gashaard dat ervoor zorgt dat er geen gas in de verbrandingskamer kan komen op het moment dat de kachel uit staat.

Wanneer de gashaard brandt, verwarmt het vuur het uiteinde van de thermokoppel. Deze warmte wekt een klein elektronisch schokje op gang. Precies genoeg om de gasklep open te laten staan zolang de haard aanstaat.

Als de thermokoppel dus defect is, geeft hij geen elektrische schokjes meer door aan de gasklep. Deze sluit zichzelf dus weer, waarna de waakvlam uitgaat.

De oplossing

Een kapotte thermokoppel moet vervangen worden. Laat dit altijd doen door een servicemonteur. Hierdoor weet je zeker dat het op de juiste manier gebeurd. Daarnaast controleert de monteur gelijk of er geen andere defecte onderdelen in de haard zitten.

Mogelijkheid 2: Lucht in de leiding / vuil bij de waakvlam

Als u na een lange tijd niet stoken weer de gashaard aan wilt steken, lukt dit vaak niet direct. Er zit namelijk lucht in de leiding. Het kan dus voorkomen dat de waakvlam gaat branden, maar na een paar seconden toch uitvalt. Dan is nog niet alle lucht uit de leiding verdwenen.

Daarnaast kan het zijn dat er vuil op de waakvlam is gekomen. Dit vermoeilijkt de gashaard om te blijven branden en zal soms dus om veiligheidsredenen zichzelf laten uitvallen.

De oplossing

De lucht gaat niet vanzelf uit de leiding. De enige oplossing is dus door de haard vaak opnieuw aan te steken. In de meest extreme gevallen kan dit wel 20 tot 30 pogingen nodig hebben. Daarnaast kun je tevens voorzichtig de brander schoonmaken van mogelijk opgehoopt vuil.

Mogelijkheid 3:  ‘Three to Five day shut off’

Deze term is een vorm van beveiliging dat voorkomt bij de gashaarden die voorzien zijn van een GV60 ontvanger. In de handleiding van de haard kun je zien of dit bij jou het geval is. In verband met nieuwe wetgeving waarbij onnodig gasgebruik vermindert dient te worden, is het systeem zo aangepast dat de waakvlam zichzelf na 5 dagen automatisch uitschakelt. In dit geval heb je dus geen storing. Je kunt de haard weer opnieuw ontsteken.

Deze functie komt veel voor bij de gashaarden van de volgende merken:

  • Element4
  • Faber
  • Global Fires
  • Bellfires
  • Wanders

De oplossing

Aangezien er hier eigenlijk geen sprake is van een storing, maar een maatregelen uit inactiviteit, kun je de haard gewoon opnieuw aansteken. De waakvlam zal dus weer moeten ontbranden.

Is het verstandig om de waakvlam te laten branden?

Dat lees je in ons andere kennisbankartikel.

Moet je de waakvlam laten branden?

Wat kost het op de waakvlam te laten branden?

Wat de kosten zijn op jaarbasis om de waakvlam te laten branden, lees je in onderstaand artikel.

De kosten van de waakvlam

Beoordeeld met een 9,0 op basis van 1043 reviews
  • Onafhankelijk beoordeeld
  • DE erkend installateur
  • Schoorsteenvegen ASBP
Lees alle reviews
Ronnie Derksen , Nieuw-Dijk
24-09-2021 |

Vanaf het 1e gesprek voelde wij al een klik. Uiteraard goed voorgelicht en uitgedacht gezien de kleine ruimte die we hebben. Levering en montage zijn perfect uitgevoerd. Goede vakmensen!!