De waakvlam van de gashaard blijft niet branden

De waakvlam van de gashaard gaat telkens uit

Je start de gashaard op, de waakvlam gaat branden, en na een aantal seconden valt deze uit. Kan gebeuren denk je dan. Dus probeer je het nog een keer, maar weer gebeurt hetzelfde. Er zijn een aantal redenen die dit kunnen veroorzaken. Welke dat zijn lees je in dit artikel.

Mogelijkheid 1: De thermokoppel is defect

De thermokoppel is een beveiliging in de gashaard dat ervoor zorgt dat er geen gas in de verbrandingskamer kan komen op het moment dat de kachel uit staat.

Wanneer de gashaard brandt, verwarmt het vuur het uiteinde van de thermokoppel. Deze warmte wekt een klein elektronisch schokje op gang. Precies genoeg om de gasklep open te laten staan zolang de haard aanstaat.

Als de thermokoppel dus defect is, geeft hij geen elektrische schokjes meer door aan de gasklep. Deze sluit zichzelf dus weer, waarna de waakvlam uitgaat.

De oplossing

Een kapotte thermokoppel moet vervangen worden. Laat dit altijd doen door een servicemonteur. Hierdoor weet je zeker dat het op de juiste manier gebeurd. Daarnaast controleert de monteur gelijk of er geen andere defecte onderdelen in de haard zitten.

Mogelijkheid 2: Lucht in de leiding / vuil bij de waakvlam

Als u na een lange tijd niet stoken weer de gashaard aan wilt steken, lukt dit vaak niet direct. Er zit namelijk lucht in de leiding. Het kan dus voorkomen dat de waakvlam gaat branden, maar na een paar seconden toch uitvalt. Dan is nog niet alle lucht uit de leiding verdwenen.

Daarnaast kan het zijn dat er vuil op de waakvlam is gekomen. Dit vermoeilijkt de gashaard om te blijven branden en zal soms dus om veiligheidsredenen zichzelf laten uitvallen.

De oplossing

De lucht gaat niet vanzelf uit de leiding. De enige oplossing is dus door de haard vaak opnieuw aan te steken. In de meest extreme gevallen kan dit wel 20 tot 30 pogingen nodig hebben. Daarnaast kun je tevens voorzichtig de brander schoonmaken van mogelijk opgehoopt vuil.

Mogelijkheid 3:  ‘Three to Five day shut off’

Deze term is een vorm van beveiliging dat voorkomt bij de gashaarden die voorzien zijn van een GV60 ontvanger. In de handleiding van de haard kun je zien of dit bij jou het geval is. In verband met nieuwe wetgeving waarbij onnodig gasgebruik vermindert dient te worden, is het systeem zo aangepast dat de waakvlam zichzelf na 5 dagen automatisch uitschakelt. In dit geval heb je dus geen storing. Je kunt de haard weer opnieuw ontsteken.

Deze functie komt veel voor bij de gashaarden van de volgende merken:

  • Element4
  • Faber
  • Global Fires
  • Bellfires
  • Wanders

De oplossing

Aangezien er hier eigenlijk geen sprake is van een storing, maar een maatregelen uit inactiviteit, kun je de haard gewoon opnieuw aansteken. De waakvlam zal dus weer moeten ontbranden.

Is het verstandig om de waakvlam te laten branden?

Dat lees je in ons andere kennisbankartikel.

Moet je de waakvlam laten branden?

Wat kost het op de waakvlam te laten branden?

Wat de kosten zijn op jaarbasis om de waakvlam te laten branden, lees je in onderstaand artikel.

De kosten van de waakvlam

Beoordeeld met een 9,0 op basis van 833 reviews
  • Onafhankelijk beoordeeld
  • DE erkend installateur
  • Schoorsteenvegen ASBP
Lees alle reviews
Gijs, Otterlo
25-11-2020 |

Bij de Heidesmid in Duiven geweest omdat we onze Barbas inbouwkachel wilden vervangen door een vrijstaande houtkachel. Door Jeroen geholpen en hij heeft ons alle plussen en minnen van de verschillende kachels goed uitgelegd ( bijv. welke houtkachels wel of niet geschikt waren voor ons rookkanaal van 125 mm , iets wat ons bij andere zaken niet verteld werd) Uiteindelijk gekozen voor de Hwam 3120 omdat deze een externe luchttoevoer vanuit binnenkant kachel heeft (waardoor deze aan de buitenkant niet te zien is). Ook hierop werden we door Jeroen gewezen. Daarna door afdeling planning gebeld om de afspraken te maken (onder voorbehoud) voor installatie. Ongeveer 3 weken voor geplande installatie werden we opnieuw gebeld om te vragen of alles nog door kon gaan op de geplande dagen. Kortom prima voor elkaar. V.w.b. de installatie kunnen we kort zijn: ook dit was keurig voor elkaar. Daarna nog goede uitleg over de werking van de houtkachel gehad. Inmiddels brand de kachel bij ons al 5 weken en zijn we nog steeds erg blij met onze aankoop.