De Heide Smid

Pelletkachel of houtkachel: wat is beter in 2023?

Kiezen voor een pelletkachel of een houtkachel. Een onderwerp die in 2023 heel actueel is. De energiekosten blijven maar stijgen en de aanschaf van pelletkachels en houtkachels wordt alsmaar meer. In onze showroom komen vaak mensen binnen met de wens voor een pelletkachel, maar lopen vaak de deur uit met een houtkachel. Wat de juiste keuze is voor jou, leggen we hieronder uit.

Wat zijn de overeenkomsten tussen houtkachels en pelletkachels?

Houtkachels en pelletkachels lijken tegenwoordig steeds meer op elkaar. Toch zijn er maar weinig overeenkomsten tussen deze twee kachels. Natuurlijk zijn er wel een aantal belangrijke overeenkomsten die we graag voor je opsommen.

  • Verwarmen een ruimte;
  • Geven prachtig vuurbeeld;
  • Hebben een goedgekeurd rookkanaal nodig die boven de nok van het huis uitmondt;
  • Geven een heerlijke warmte af.

Wat zijn de belangrijkste verschillen tussen houtkachels en pelletkachels?

Nu ook in 2023 de energieprijzen blijven stijgen twijfelen steeds meer mensen tussen een houtkachel of pelletkachel. Er zitten duidelijk verschillen tussen pelletkachels en houtkachels. 

Met een houtkachel stook je zelf een vuurtje. Je gebruikt droog hout en steekt de kachel aan met behulp van aanmaakblokjes. Bij een houtkachel moet je zo nu en dan het hout aan te vullen om het vuur aan het branden te houden. Een pelletkachel daarentegen heeft minder werk nodig om een vuurtje te stoken, met één druk op de knop ontstaat er vuur. Je hebt zélfs geen aansteker nodig. Een pelletkachel werkt namelijk op stroom en gebruikt houtpellets als brandstof. Om de keuze voor jou eenvoudiger te maken, zetten we alle verschillen nog even op een rij:

 

Rendement

Aanschaf

Brandstof

Onderhoud

Fijnstof

Brandstofopslag

Gebruiksvriendelijkheid

vuurzaanzichten

Pelletkachel

80 – 90%

Relatief duur

Houtpellets

Intensief

Relatief weinig

Weinig ruimte nodig

Eenvoudig te bedienen

Front, twee- driezijdig

Houtkachel

75 – 85%

Relatief goedkoop

Droog hout

Intensief

Relatief veel

Veel ruimte nodig

Zelf hout bijvullen

Front, twee- en driezijdig + doorkijkhaard

 

Wanneer kies je voor een houtkachel?

Veel mensen kiezen tegenwoordig nog steeds voor een houtkachel. Een groot voordeel van een houtkachel is de sfeer die een houtkachel met zich meebrengt. Het traditionele haardvuur is voor veel mensen het koopargument voor een houtkachel. Het knisperende geluid van het vuur geeft een huiselijk gevoel, iets wat een pelletkachel niet kan bieden.

Als jij het heerlijk vindt om buiten bezig te zijn en hout te sprokkelen en te kloven, dan is een houtkachel natuurlijk perfect. Ook heeft een houtkachel in de meeste gevallen geen stroom nodig, waardoor de energierekening laag blijft.

Tevens is het onderhoud van een houtkachel zeker niet meerwerk dan bij een pelletkachel. Een houtkachel heeft jaarlijks onderhoud nodig. Dit onderhoud bestaat uit het vegen van de schoorsteen. Verder kun jij zelf je kachelruit en aslade eenvoudig schoonmaken met onze ruitenreiniger. 

Lees hier hoe jij zelf je kachelruit schoonmaakt 

Wanneer kies je voor een pelletkachel?

Steeds vaker krijgen we aanvragen voor pelletkachels. Deze vele aanvragen komen door de hoge prijzen van de fossiele brandstoffen en het gemak wat de mensen denken ervan te hebben. 

Een pelletkachel is eenvoudig bij te vullen met houtpellets. Het grote reservoir zorgt ervoor dat je de kachel meerdere dagen kunt laten branden zonder bij te vullen. Én het grootste gemak wat mensen uiten is het niet meer hoeven slepen van hout. Ook zorgt een pelletkachel ervoor dat je direct in een verwarmd huis thuiskomt. Via een app zet jij op afstand je pelletkachel aan en komt er een heerlijke warmte in huis. 

Houd wel rekening bij het aanschaffen van een pelletkachel dat het vuurbeeld nooit te evenaren is met een houtkachel. Tevens is er jaarlijks groot onderhoud nodig door een gecertificeerd bedrijf en is er jaarlijks een schoorsteenveger nodig om de schoorsteen te reinigen.

 

Wat is goedkoper: een houtkachel of een pelletkachel?

Een pelletkachel is relatief een stuk duurder in aanschaf dan een houtkachel. Houd er wel rekening mee dat een pelletkachel een hoger rendement heeft en pellets een goedkopere brandstof zijn dan haardblokken. 

Het is ook van belang dat het onderhoud meegenomen wordt in de kosten voor een houtkachel en een pelletkachel. Een pelletkachel heeft namelijk net als een houtkachel onderhoud nodig, echter wordt het onderhoud van een pelletkachel nog wel eens onderschat. 

Naast het schoonmaken van de ruit en de schoorsteen vegen, moet de pelletkachel jaarlijks door een professional worden gecontroleerd. Dit hoeft bij een houtkachel niet!

Wat zijn de verschillen in maandelijkse kosten?

Steek jij de pelletkachel enkel een paar uur per dag aan tussen oktober en april? Dan betaal je voor pellets en elektriciteit slecht 150 tot 200 euro per jaar, dus tussen de 12,50 en 17 euro per maand. Bij intensief gebruik kun je uitgaan van 300 euro per jaar, dus 25 euro per maand.

De maandelijkse kosten voor een houtkachel is lastig te zeggen. De prijs van houtblokken schommelt hard en hoe jij stookt is heeft invloed op het houtverbruik. Wil jij toch een indicatie van hoeveel hout jij ongeveer per jaar verbruikt?

Lees hier het kennisbank artikel over hoeveel m3 haardhout je per jaar verbruikt

Beoordeeld met een 9,1 op basis van 1561 reviews
  • Onafhankelijk beoordeeld
  • DE erkend installateur
  • Schoorsteenvegen ASBP
Lees alle reviews
Ton, Siebengewald
24-09-2023 |

Keurig de schouw gemonteerd en alles perfect aangesloten. Kachel brandt als een malle. Op de Zwitserse manier aangestoken, zoals geadviseerd.