Hoe onderhoud ik mijn gashaard?

Je gaskachel (zelf) onderhouden

Wil je lang blijven genieten van je gashaard dan is onderhoud essentieel. In vergelijking met bijvoorbeeld een houthaard is een gaskachel of gashaard zeer onderhoudsvriendelijk. Je hoeft immers geen hout op voorraad te hebben of de as te verwijderen. Wel zijn er enkele aandachtspunten met betrekking tot het onderhoud van een gashaard. Wat kun je zelf en wat kun je beter door een professional laten doen?

In dit artikel worden de volgende onderwerpen behandeld:

Kan ik mijn gashaard zelf schoonmaken?

Uiteraard zijn er een aantal dingen die je zelf kan doen zodat je optimaal van je gashaard kan blijven genieten.

Ruiten reinigen

Het is goed om een aantal keer per jaar de ruit(en) van je gashaard schoon te maken, zowel aan de binnen- als aan de buitenkant. Raadpleeg de handleiding om te kijken welke reinigingsproducten door de fabrikant worden aanbevolen. Het is belangrijk dat er geen resten van de reinigingsproducten achterblijven, want deze kunnen in het glas branden. Wij raden je aan om na het schoonmaken met een vochtige doek over het glas te gaan.

Let op! Voor ontspiegeld glas moet je vaak andere reinigingsproducten gebruiken dan voor standaard glas. Anders kan de ruit worden aangetast. Raadpleeg de handleiding om te kijken welke reinigingsproducten door de fabrikant worden aanbevolen voor ontspiegeld glas.

Batterijen vervangen

Wij adviseren om jaarlijks de batterijen van je gashaard te vervangen. Met een jaarlijkse onderhoudsbeurt zal een servicemonteur dit voor je doen, maar het is een klusje wat je ook prima zelf kunt doen. Batterijen die te lang blijven zitten kunnen gaan lekken en het lekkende accuvocht kan de elektronica aanpassen.

In dit artikel leggen wij uit hoe je de batterijen van je gashaard kan vervangen. 

Batterijen vervangen van een gashaard

Is een jaarlijkse onderhoudsbeurt door een professional noodzakelijk?

Vanuit de fabrikant is het advies om binnen een jaar na installatie van de gashaard de eerste onderhoudsbeurt te plannen. Na dit eerste onderhoud kan er samen met de servicemonteur bekeken worden of onderhoud één of twee keer per jaar nodig is. Door een regelmatige onderhoudsbeurt ben je gegarandeerd van een veilig gebruik van je gashaard, gaat je gashaard langer mee en heb je minder kans op storingen. Laat je geen onderhoud plegen aan je gashaard, dan kunnen er problemen met de gashaard optreden, bijvoorbeeld dat deze niet wilt ontsteken.

Als je de gashaard sporadisch gebruikt is een onderhoudsbeurt ook heel belangrijk. Juist wanneer de gashaard weinig wordt gebruikt is er meer kans op stof en vervuiling.

Wat doet een servicemonteur tijdens een onderhoudsbeurt?

Tijdens een onderhoudsbeurt controleert een servicemonteur de complete gashaard. Belangrijke onderdelen, zoals de thermokoppel, waakvlamleiding en het ontstekingsmechanisme worden gecontroleerd. De gashaard wordt aan de binnenzijde gereinigd en vrij gemaakt van stof en andere verontreiniging. Als het nodig is worden ook de houtstammen en/of stenen stofvrij gemaakt en in de originele positie teruggelegd. Is er een onderdeel aan vervanging toe dan zal de servicemonteur ervoor zorgen dat deze wordt vervangen.

Wat doet een servicemonteur tijdens een onderhoudsbeurt?

Tips! Voor optimaal onderhoud aan je gashaard

Beluchtingsrooster vrijhouden

De meeste gashaarden zijn voorzien van een beluchtingsrooster in de schouw. Zorg ervoor dat deze vrij is. Het is belangrijk dat de warmte weg kan.

Serviceluik toegankelijk houden

Houdt het serviceluik/regelblok altijd vrij en toegankelijk. Zet hier bijvoorbeeld geen kast tegenaan. Anders kunnen de servicemonteurs er niet bij en geen optimaal onderhoud plegen aan de gashaard.

Maak nu een afspraak voor onderhoud aan je gashaard

Ben je op zoek naar een deskundige servicemonteur die je gashaard kan onderhouden? Dan ben je bij De Heide Smid aan het juiste adres! Met een team van ervaren en toegewijde servicemonteurs zorgen wij ervoor dat je woongenot niet wordt verstoord. Al onze serviceauto’s zijn voorzien van de benodigde onderdelen en gereedschappen.

Heb je vragen over het onderhoud van je gashaard? Neem dan gerust contact met ons op via 0314-631741, via info@heidesmid.nl of vul het onderstaande contactformulier in.

Maak hier online een afspraak voor een onderhoudsbeurt aan je gashaard

Meer informatie nodig?

Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met je op.

  100% veilig en spamvrij

  Beoordeeld met een 9,0 op basis van 1043 reviews
  • Onafhankelijk beoordeeld
  • DE erkend installateur
  • Schoorsteenvegen ASBP
  Lees alle reviews
  Ronnie Derksen , Nieuw-Dijk
  24-09-2021 |

  Vanaf het 1e gesprek voelde wij al een klik. Uiteraard goed voorgelicht en uitgedacht gezien de kleine ruimte die we hebben. Levering en montage zijn perfect uitgevoerd. Goede vakmensen!!