Geveldoorvoer bij haarden en kachels

Soms komt bij onze klanten de vraag op of het mogelijk is om voor een geveldoorvoer te kiezen. Zodat ze geen kanaal aan hoeven laten leggen door het hele huis naar het dak. Hoe dit zit, gaan wij in dit artikel verder op in.

Wat is een geveldoorvoer?

Zoals de naam al zegt, is een geveldoorvoer een doorvoer van een rookkanaal dat uitkomt in de muur van de woning. En dus niet bij het dak.

Muurdoorvoer concentrisch 100-150, verstelbaar van 0 tot 26 cm nu voordelig in de opruiming

Is dit mogelijk bij houtkachels?

Op de vraag of het mogelijk is om een geveldoorvoer mogelijk is bij een houtkachel kunnen we vrij duidelijk zijn. Het antwoord is namelijk: nee, dat is niet mogelijk.

De eerste reden hiervoor is dat een houtkachel genoeg trek nodig heeft om optimaal te kunnen branden. Deze trek kan niet worden gehaald met een geveldoorvoer.

De tweede en tevens belangrijkste reden is dat het volgens de regelgeving verplicht is dat het rookkanaal van een houtkachel zich in het juiste uitmondingsgebied bevindt. Dit is altijd in de buurt van het hoogste punt van het huis.

Zie voor meer gedetailleerde informatie: het bouwbesluit vanuit de overheid.

Is dit mogelijk bij gashaarden?

Bij gashaarden is er, ten opzichte van houtkachels, meer mogelijk wat betreft de geveldoorvoer. In sommige gevallen mag dit namelijk wél. Dit zorgt ervoor dat je met een gashaard wat meer bewegingsvrijheid hebt tijdens de plaatsing ervan. Echter, het is wel afhankelijk van de regelgeving of een geveldoorvoer op een bepaalde plaats gemonteerd mag worden. Bij De Heide Smid informeren onze ervaren verkopers je graag verder!

Is dit mogelijk bij pelletkachels?

De laatste categorie haarden die een rookkanaal hebben, zijn de pelletkachels. Bij deze haarden geldt hetzelfde als bij de houtkachels. Namelijk dat een geveldoorvoer niet mag voorkomen bij de aansluiting van een pelletkachel. Wanneer de pelletkachel toch wordt geïnstalleerd met een geveldoorvoer, brengt dat overlast en onveilige situaties met zich mee. Tevens adviseren de leveranciers van de pelletkachels zelf ook om het product niet op een geveldoorvoer te intstalleren.

Beoordeeld met een 9,0 op basis van 900 reviews
  • Onafhankelijk beoordeeld
  • DE erkend installateur
  • Schoorsteenvegen ASBP
Lees alle reviews
Stefan, Baks
18-01-2021 |

We liepen op een zondag maar even naar binnen. Want een houtkachel hadden we onlangs elders gekocht maar een rookgas kanaal moest nog wel geïnstalleerd worden. Na een prettig ontvangst, een goede uitleg over wat erbij komt kijken bij het plaatsen van een houtkachel en met direct een overzichtelijke offerte zijn we weer na huis gegaan. Na een nachtje slapen akkoord gegeven voor de offerte. De installatie werd ingeplant en correct, snel en netjes uitgevoerd. Twee vaklui hebben het werk uitgevoerd zoals we ook op die zondag uitgelegd hebben gekregen. Nu is het elke dag genieten in hoofdletters!