De Heide Smid

Een tuinhaard kopen: waar moet ik op letten?

Voor elke tuin een geschikte buitenhaard

Je zit al een tijdje in de tuin tijdens de warmere lente- en zomeravonden, maar je begint het gevoel te krijgen dat je iets mist aan warmte en gezelligheid. Waardoor je tevens wat langer buiten kunt blijven zitten. In dat geval is het rondkijken naar en het aanschaffen van een tuinhaard wellicht een uitstekende optie! In dit artikel leggen wij je uit waar je in dat geval op moet letten.

In dit artikel worden de volgende onderwerpen behandeld:

Wat is je doel?

Net als bij haarden in het huis, moet je bij tuinhaarden gaan bedenken wat het doel is van de aanschaf. Wil je vooral gezelligheid, of ook warmte? Moet de haard eventueel kunnen dienen als barbecue? Moet de haard een serre gaan verwarmen of alleen het zitgedeelte in een open plek in de tuin? Door zulke vragen aan jezelf te stellen, wordt het doel van je aanschaf een stuk helderder.

Samenvattend, een aantal afwegingen:

Gezelligheid of ook warmte?
Multifunctioneel?
Onder een serre of op een plek buiten?
De soort brandstof?
Verplaatsbaar of vast?

 

De soort brandstof

Dan heb je de keuze tussen een elektrische, een hout of een gas tuinhaard. Ieder heeft zo zijn voor en nadelen. Deze staan in onderstaand overzicht helder en duidelijk benoemd. Het is belangrijk om te bekijken waar jouw voorkeur naar uitgaat.

Hout buitenhaarden

√ Prettige warmte
Echt vuur
√ Goedkoper dan andere tuinhaarden
Χ Rookvorming (pas op met overlast)
Χ Houtopslag nodig

Bekijk ze hier

Gas buitenhaarden

√ Eenvoudig aan- en uit te zetten
√ Minder tot geen rookvorming
√ Veel verschillende modellen en opties
Χ Gasfles soms in het zicht
Χ Duurder dan een tuinhaard op hout

Bekijk ze hier

Elektrische terrasverwarming - Eurom

Elektrische buitenhaarden

√ Snel een prettige warmte
√ Eenvoudig te bedienen
Χ Hoog stroomverbruik
Χ Weinig tot geen sfeervorming

Bekijk ze hier

Pellet buitenhaarden

√ Energiezuinig
√ Natuurlijke brandstof
√ Optimale verbranding
Χ Weinig keuze in haarden
Χ Pelletkorrels opslag nodig

Bekijk ze hier

Mobiliteit

Tuinhaarden kunnen vastzitten aan de serre, met een rookkanaal door een uitbouw heengaan of vrijstaand verplaatsbaar zijn. Het is dus de vraag wat in jouw situatie de beste oplossing is. Wil je hem het gehele jaar op dezelfde plek hebben staan/zitten, of verplaats je hem in de winter toch liever naar de schuur?

Mocht je willen weten of het mogelijk is om een houtkachel te installeren onder je veranda, lees dan ons kennisbank artikel:

Kan een houtkachel onder mijn veranda?

Model en budget

De haard is een onderdeel van je tuin als geheel. Bij de zoektocht is het dus belangrijk om te bedenken of hij in het complete plaatje past. Een roestkleurige kachel is wellicht een mindere optie in een moderne, strakke tuin. Daarnaast kun je de tuinhaard net zo duur maken als dat je zelf zou willen, met bijvoorbeeld de grootte of het aantal accessoires dat je erbij bestelt. Ga dus na hoeveel budget jij over hebt voor de haard en hoeveel je daadwerkelijk nodig hebt om je droomhaard voor buiten te kunnen aanschaffen.

Hulp nodig? Wij helpen je verder!

Bij De Heide Smid hebben wij ervaren verkopers rondlopen die graag samen met jou de geschikte houtkachel vinden. Door een foto van de situatie mee te nemen, het aantal te verwarmen m2 en de reden waarom je graag een houtkachel zou willen hebben, help je ons al een heel eind op weg. Kom dus gerust lang in een van onze showrooms en tijdens een kopje koffie nemen wij de mogelijkheden met je door.

 

Bekijk al onze tuinhaarden Bezoek onze showroom

Leestip! De top 5 tuinhaarden volgens onze verkoper Richard Hendriksen

Uiteraard genieten onze collega’s eveneens van een gezellig vuurtje in de tuin. Verkoper Richard geeft zijn top 5 favoriete tuinhaarden en vertelt wat hem nou zo aanspreekt aan deze kachels.

Lees het artikel hier

Beoordeeld met een 9,1 op basis van 1562 reviews
  • Onafhankelijk beoordeeld
  • DE erkend installateur
  • Schoorsteenvegen ASBP
Lees alle reviews
Frank, Duiven
03-10-2023 |

Mooie houtkachel voor een goede prijs. Communicatie en service waren conform alle afspraken. Op tijd, goede en vriendelijke terugkoppeling. De montage was netjes en zeer zorgvuldig met oog om niets te beschadigen. Oude kachel en toebehorende nam men meteen mee. Wij zijn tevreden en laten ook het vegen elk jaar door De Heide Smid uitvoeren.

Mooie houtkachel voor een goede prijs. Communicatie en service waren conform alle afspraken. Op tijd, goede en vriendelijke terugkoppeling. De montage.. Lees meer