De Heide Smid

Een gashaard kopen: waar moet ik op letten?

Je huis verwarmen met een gashaard

Je zit er al een tijdje over na te denken om een kachel aan te schaffen voor in je woonkamer. Nu is de eerste gedachte een gashaard, maar hoe kies je de juiste uit? Wij geven je een aantal punten op rekening mee te houden wanneer je op zoek gaat naar jouw perfecte gaskachel. Zodat jij vervolgens de juiste keuze kunt maken!

Wat is je doel?

Net zoals bij de aanschaf van elke soort haard of elk product, is het belangrijk om na te denken wat je ermee wilt bereiken. Wat is het doel van de aankoop? Is het puur voor de sfeer, of dient het echt als een verwarmingselement in de woonkamer? Het doel heeft invloed op de grootte en de bouw van de kachel. Zorg er dus eerst voor dat je voor ogen hebt wat je ermee wilt bereiken.

Gashaard met een open of gesloten systeem

Bij gashaarden kun je een onderscheid maken tussen een open verbrandingssysteem en een gesloten verbrandingssysteem.

Gashaard met open systeem

Bij een gashaard met een open systeem wil het niet zeggen dat er geen glasruit aanwezig is. De verbrandingskamer is wel helemaal gesloten. Het gaat hier om de manier waarop de gashaard wordt voorzien van verse lucht. Bij een gashaard met een open verbranding wordt de verse lucht voor de verbranding direct uit de ruimte gehaald waar de haard zich bevindt. Een gashaard met een open systeem is niet geschikt voor een woning die is voorzien van mechanische ventilatie.

Gashaard met gesloten systeem

Veel hedendaagse gashaarden zijn voorzien van een gesloten systeem. Hierbij wordt de gashaard aangesloten op een afvoer met twee kanalen. De binnenste pijp voert de rookgassen af en de binnenste pijp voert de verse lucht aan. Dankzij dit gesloten systeem is de verbranding efficiënter en het rendement hoger. Voor woningen die mechanisch geventileerd worden is een gashaard met een gesloten systeem de ideale oplossing, omdat de verse lucht niet uit de ruimte wordt gehaald. Een ander groot voordeel van een gesloten systeem is dat er niet per se een schoorsteen nodig is.

Al aanwezige kanalen

Voordat je een gashaard bij ons komt bekijken, is het goed om te weten of er momenteel al een kanaal aanwezig is in de woning. Zo ja, dan kan hier eventueel de haard op worden aangesloten. Zo niet, dan is het mogelijk om met ons te overleggen wat de mogelijkheden zijn. Het kan een optie zijn om door ons het gehele kanaal aan te laten leggen. Dit gebeurt dan met een uitmonding via de schoorsteen op het dak of via een muurdoorvoer wanneer de kachel en de situatie dit toelaat. Tegenwoordig is het zelfs mogelijk om met de DRU-powervent de kanalen door de kruipruimte te laten lopen. Laat je dus door onze verkopers informeren naar wat de mogelijkheden zijn in jouw woning.

De grootte van de kamer en het benodigde vermogen

Vervolgens is het belangrijk om in beeld te krijgen hoe groot het oppervlakte is van het te verwarmen gebied. Warmte van de kachels wordt aangeduid in kilowatt (kW). Het is deels afhankelijk van de isolatiegraad in het huis, maar gemiddeld kun je aanhouden dat je met 1 kilowatt ongeveer 10 m2 verwarmt. Is je kamer dus 40 m2, dan heb je een haard nodig dat 4 kW aan warmte uitstraalt. Hierbij is geen rekening gehouden met de isolatiegraad van de woning. In onderstaande tabel is dat wel het geval:

Ruimte Goed geïsoleerd Redelijk geïsoleerd Slecht geïsoleerd
60 m3 3.6 kW 4.8 kW 6.0 kW
80 m3 4.8 kW 6.4 kW 8.0 kW
100 m3 6.0 kW 8.0 kW 10.0 kW
120 m3 7.2 kW 9.6 kW 12.0 kW
140 m3 8.4 kW 11.2 kW 14.0 kW
160 m3 9.6 kW 12.8 kW 16.0 kW

Model en budget

Gashaarden zijn er in alle soorten en maten. Zo kun je kiezen voor een inbouwhaard, een vrijstaande gashaard of een inzet gashaard. Tevens zijn er bij alle kachels een aantal opties om je haard verder te personaliseren. Houdt hierbij wel rekening met het vooraf opgestelde budget en de hierboven beschreven punten. Een inbouwhaard inclusief tv-meubel is vanzelfsprekend duurder dan een vrijstaande gashaard.

Bellfires Box Gas 55

Vrijstaande gashaarden

√ Eenvoudig te plaatsen
√ Goedkoper dan inzet/inbouw gashaarden
√ Verschillende kleuren en opties mogelijk
Χ Zichtbare rookkanalen
Χ Neemt ruimte in de woonkamer in

Bekijk ze hier

Inzet gashaarden

√ Wordt ingebouwd in een al bestaande situatie
√ Schoner alternatief voor open haard
√ Goedkoper dan inbouwhaard
Χ Veelal een lager vermogen
Χ Zichtbare randen & kaders

Bekijk ze hier

Inbouwhaarden

√ Vooral voor nieuwe situaties
√ Hoog rendement
√ Beschikbaar voor diverse soorten brandstof
Χ Externe luchttoevoer nodig
Χ (Ver)bouwwerkzaamheden van toepassing

Bekijk ze hier

Doorkijkhaarden(tunnel)

√ Inbouwen in bestaande muur
√ Oa. inzetten als roomdivider
√ Warmte/sfeer van alle kanten
Χ (Ver)bouwwerkzaamheden van toepassing
Χ Duurder dan inbouwhaard

Bekijk ze hier

Hulp nodig? Wij helpen je verder!

Bij De Heide Smid hebben wij ervaren verkopers rondlopen die graag samen met jou de geschikte gashaard vinden. Door een foto van de situatie mee te nemen, het aantal te verwarmen m2 en de reden waarom je graag een gaskachel zou willen hebben, help je ons al een heel eind op weg. Kom dus gerust lang in een van onze showrooms en tijdens een kopje koffie nemen wij de mogelijkheden met je door.

Bezoek onze showroom

Maak direct een afspraak

Beoordeeld met een 9,1 op basis van 1503 reviews
  • Onafhankelijk beoordeeld
  • DE erkend installateur
  • Schoorsteenvegen ASBP
Lees alle reviews
Kitty, Lochem
01-06-2023 |

Bij de verkoop is niet vermeld dat er een geaarde stopcontact nodig was om te verwarmen, dus bij mij is een nieuwe meterkast en via de kruipruimte een geaard stopcontact in de kamer aangelegd. Ondanks de kosten ben ik heel blij met mijn kacheltje.

Bij de verkoop is niet vermeld dat er een geaarde stopcontact nodig was om te verwarmen, dus bij mij is een nieuwe meterkast en via de kruipruimte ee.. Lees meer