De Heide Smid

De kosten van een elektrische haard

Wanneer je graag een elektrische haard wil aanschaffen, is het fijn om inzicht te hebben in het totale mogelijke kostenplaatje. Daarom schijven wij in dit artikel een aantal punten op waar je wel en geen rekening mee hoeft te houden bij de aanschaf van een elektrische haard.

De kosten van het toestel

Vanzelfsprekend heeft het product zelf zijn eigen prijskaartje. Je kunt het hier zo duur of goedkoop maken als dat je zelf zou willen. De prijzen variëren tussen de 150,- en 6200,- euro. Rekening houdend natuurlijk met het model, de kwaliteit, realiteit en grootte van de elektrische kachel.

Meerprijs van de opties

Bij vrijwel alle haarden zijn opties te kiezen. Vaak tegen een bepaalde meerprijs. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen dat je een grijze kachel wil in plaats van een zwarte tegen een meerprijs van 50,- euro. En zo zijn er nog tal van andere opties en uitbreidingen. Per haard staat aangegeven welke dit zijn en wat het bijkomende bedrag is.

Veel voorkomende opties op elektrische haarden zijn:

  • Verwarmingselementen
  • Houtset
  • Kiezels
  • Verschillende bodemplaten
  • Ontspiegeld glas

Elektriciteitskosten (en verwarmingselement)

Vanzelfsprekend kost een elektrische haard stroom. Hoeveel dit is, hangt van een aantal punten af. Bijvoorbeeld van de elektriciteitskosten van jouw leverancier en de benodigde hoeveelheid energie die de elektrische haard vraagt. Lees meer over het verbruik van een elektrische haard in dit kennisbank artikel. 

Tevens hebben sommige kachels een verwarmingselement, of de optie hiertoe. Het gebruiken van dit element zal de hoeveelheid stroom laten toenemen en dus tegelijkertijd de kosten doen stijgen. Hoeveel precies hangt af van de elektriciteitsprijs, hoelang u deze heeft aan staan en het vermogen dat de verarming verbruikt.

Installatiekosten

Bij elektrische kachels geldt veelal de regel ‘plug and play’. Je stopt de stekker in het stopcontact en hij doet het. Enkel bij de inbouw of inzet varianten kan dit wel eens wat anders zijn. Bijvoorbeeld als deze dus in een ombouw gebouwd moet worden. In dat geval kan het zijn dat wij de kachel moeten komen installeren en zullen er dus kosten in rekening worden gebracht. Altijd op nacalculatie.

Geen rookkanaal!

En tenslotte een van de grootste voordelen aan een elektrische haard, er is geen rookkanaal nodig. In tegenstelling tot een hout-, pellet- of gashaard bespaar je een grote kosten post bij de aanschaf van een haard. Dit is immers niet nodig, want er komen geen rookgassen vrij bij een elektrische haard.

Bekijk hier ons volledige assortiment

Ben je benieuwd geworden naar alle mogelijkheden? Bekijk dan ons uitgebreide assortiment elektrische haarden op onze website.

Bekijk alle haarden

Beoordeeld met een 9,1 op basis van 1502 reviews
  • Onafhankelijk beoordeeld
  • DE erkend installateur
  • Schoorsteenvegen ASBP
Lees alle reviews
Kitty, Lochem
01-06-2023 |

Bij de verkoop is niet vermeld dat er een geaarde stopcontact nodig was om te verwarmen, dus bij mij is een nieuwe meterkast en via de kruipruimte een geaard stopcontact in de kamer aangelegd. Ondanks de kosten ben ik heel blij met mijn kacheltje.

Bij de verkoop is niet vermeld dat er een geaarde stopcontact nodig was om te verwarmen, dus bij mij is een nieuwe meterkast en via de kruipruimte ee.. Lees meer