Stookadvies

Stookadvies

Kom naar De Heide Smid


De sfeer rond een écht houtvuur is natuurlijk onovertroffen. Gedegen advies, een vakkundige installatie en kennis leveren een belangrijke bijdrage aan een blijvende sfeerbeleving, voor zowel jezelf als jouw omgeving. Want naast maximaal genieten zijn het voorkomen van schoorsteenbrand en overlast ook zaken die voor jou van belang zijn.

Het lijkt zo eenvoudig; je stopt hout en de kachel en steekt het aan. Veel mensen hebben geleerd een grote stapel hout met kranten in de kachel of haard te doen. Bij De Heide Smid vinden we deze methode eigenlijk achterhaald. Op deze manier verstook je namelijk veel hout. En de houtkachel geeft vieze rook via de schoorsteen.

Zwitserse methode

In onze ogen is de Zwitserse methode voor het aansteken van de kachel, het zogenaamde omgekeerde stoken, veel beter. Hiermee komt je kachel en rookkanaal rustiger op temperatuur. Zo wordt er geen onnodig hout verstookt en beperk je de overlast voor de buren door de hout rook te minimaliseren. Deze methode kun je ook zelf toepassen.

Het aansteken van het hout vanaf de bovenzijde.

  • Deze methode is onderzocht in opdracht van de Zwitserse overheid. Daarbij is aangetoond dat deze methode tijdens het aanmaakproces aanzienlijk minder rook veroorzaakt. Deze methode wordt binnen de haardenbranche dan ook wel gezien als “het nieuwe aansteken” ofwel de “Zwitserse methode”.

Werkwijze Zwitserse methode:

  • Twee tot drie houtblokken van 30 tot 33 cm lang en gekloofd van 6 á 8 cm worden met een kleine afstand van elkaar op de stookbodem van het toestel gelegd (op een bestaand bed van as). Daarbij dienen de kloofkanten van de houtblokken naar boven te wijzen! Een handvol aanmaakhoutjes leg je kruislings bovenop de houtblokken. Op de aanmaakhoutjes leg je 2 á 3 aanmaakblokjes. Omdat voor het aanmaken van het toestel een grote hoeveelheid verbrandingslucht nodig is, zet je de luchttoevoer in de positie “aanmaken” of “maximaal”. Bij sommige toestellen is het nodig om de deur op een kier te zetten.
  • Zodra de vlammen de totale houtmassa in de stookruimte gevat hebben, dient de luchttoevoer iets verminderd te worden.

Een goed moment voor het bijvullen van de stookruimte, is zodra er nog kleine vlammen zichtbaar zijn en een gloedbed op de stookbodem zichtbaar is. Volg daarvoor onderstaande aanwijzingen:

  1. Voor het bijvullen van de haard of kachel geldt in de regel het volgende: open de deur rustig om naar buiten tredende rook in jouw woonkamer te voorkomen (vacuüm).
  2. Schik opnieuw een twee- of drietal blokken (afhankelijk van volume stookruimte) met de gekloofde zijde naar onderen in de stookruimte.
  3. Zet de luchttoevoer voor een snelle ontbranding weer open.
  4. Zodra de houtblokken vlam gevat hebben, reduceer je de luchttoevoer naar “ normaal”.
Samenvatting Zwitserse Methode Brancherichtlijn Houtstook Leaflet houtvuur  

Waarom De Heide Smid?

Bij De Heide Smid wordt het hele traject aangeboden bij de aanschaf van een haard of kachel. Dat gaat van het kopen tot het plaatsen én het onderhoud.

Bij De Heide Smid profiteer je van service, vakmanschap en kwaliteit.

2 showrooms met 50 medewerkers
Klanten geven ons een 9.1 uit ruim 700 reviews
Eigen monteurs voor installatie, reparatie, service en onderhoud
ASPB gecertificeerde schoorsteenvegers
Wij gaan voor persoonlijk en eerlijk advies

Vakkundig advies nodig?

Kom langs in één van onze showrooms voor een live demonstratie.

100% veilig en spamvrij

"Wij doen alles voor die sfeervolle momenten bij de haard!"


De Heide Smid

Landelijk service vanuit vestigingen Duiven & Halle.