Wat is een pelletketel?

De pelletketel, ook wel een cv-pelletketel genoemd, is in opkomst. De overheid heeft een ambitieus plan om het gasverbruik te verminderen. De pelletketel is een goed alternatief voor je gasgestookte cv-ketel.

Omdat de markt voor pelletketels zeer jong is, begrijpen wij als geen ander dat er bij jou veel vragen naar boven komen. De volgende meest gestelde vragen omtrent pelletketels hebben wij voor je beantwoord:

Wat is een pelletketel?

Een pelletketel is een op houtpellets gestookt verwarmingstoestel die je gasgestookte cv-ketel compleet kan vervangen. Een pelletketel kan worden aangesloten op de bestaande of nog aan te leggen centrale verwarming waardoor je CO2 neutraal kan stoken.

De pelletketel produceert heet water. Dit hete water kan gebruikt worden om je woning te verwarmen. Eventueel kan het hete water ook worden opgeslagen in een buffervat waardoor je ook warm tapwater hebt. Je zal nooit zonder warm water komen te zitten, als de warmwatervoorraad op raakt zal de pelletketel dit automatisch weer op niveau brengen.

Hoe werkt een pelletketel?

Een pelletketel werkt op houtpellets. Houtpellets zijn cilindervormige korrels die geproduceerd worden uit houtzaagsel- en schaafsel. In de pelletketel zit een voorraad houtpellets. De houtpellets worden automatisch van de voorraad naar de brander getransporteerd. Een gloeiontsteking en ventilator zorgen voor het ontsteken en het verbranden van de houtpellets. Het water wordt verwarmd met de hitte die vrijkomt. Het warme water gaat via de bestaande cv-leidingen naar de centrale verwarming, eventuele vloerverwarming en warmwaterkraan. De temperatuur in huis kan je zelf instellen met een thermostaat zoals je gewend bent van je (gas) cv-ketel.

Een pelletketel is aangesloten op het stroomnetwerk, maar net als bij een gasgestookte cv-ketel is het stroomverbruik van een pelletketel minimaal.

Wil jij weten hoe duurzaam onze houtpellets zijn? Wij leggen het je uit. 

Heb ik een buffervat nodig?

Wil je zelf warm tapwater produceren zodat je warm kunt douchen, dan heb je een buffervat nodig. In veel gevallen is een buffervat ook nodig bij installaties met vloerverwarming. Het hete water wat door de pelletketel wordt geproduceerd, wordt opgeslagen in een buffervat. Het benodigde aantal liters in het buffervat is afhankelijk van het hele systeem.

Waar kan ik een pelletketel op aansluiten?

Een pelletketel kan je in veel gevallen direct aansluiten op je centrale verwarming en ook zorgen voor warm tapwater. Daarnaast kan een pelletketel ook worden aangesloten op vloerverwarming en zonneboiler. Als er bij een zonneboiler sprake is van te weinig zon, dan neemt de pelletketel het produceren van warm water over.

Waar kan een pelletketel worden geplaatst?

Een pelletketel heeft meer ruimte nodig in vergelijking met een traditionele gas cv-ketel en wordt vaak in de garage of bijkeuken geplaatst. De pelletketel zelf geeft heel weinig warmte af aan de omgeving, omdat hij goed geïsoleerd is. Maar door het gewicht en het formaat van de pelletketel is het niet mogelijk om deze op zolder te plaatsen.

Wat zijn de voordelen van een pelletketel?

 • Profiteer van 10 – 30% lagere stookkosten (dit is natuurlijk afhankelijk van je situatie);
 • Geen vast recht als je helemaal van het gas af gaat;
 • Een pelletketel heeft een rendement van wel 90% of hoger;
 • Een pelletketel is makkelijk in gebruik, werkt volledig automatisch;
 • Je produceert je eigen warm water;
 • De temperatuur in huis kan je zelf instellen met een thermostaat.

Met een pelletketel stook je CO2 neutraal en energie-efficiënt. Een pelletketel werkt modulerend en slaat af als er voldoende warmte is opgeslagen in de boiler. Modulerend houdt in dat de pelletketel direct reageert op de vraag en zo niet teveel stookt. Natuurlijk kun je de pelletketel ook altijd zelf aan- en uitzetten.

Waar moet ik rekening mee houden bij de aanschaf van een pelletketel?

Het is van belang dat er voldoende ruimte is, bij voorkeur op de begane grond, voor de installatie. Niet alleen is de pelletketel een stuk groter dan een gasgestookte cv-ketel, maar vaak wordt er ook een buffervat geplaatst. Er moet ruimte zijn waar de rookgasafvoer naar buiten kan en wij adviseren om je woning zo goed mogelijk te isoleren.

Heb ik een schoorsteen nodig voor een pelletketel?

Voor een pelletketel is een goede geïsoleerde schoorsteen nodig of een bestaande gemetselde schoorsteen welke eventueel aangepast kan worden voor het gebruik van een pelletketel.

Is er onderhoud nodig aan een pelletketel?

Wij adviseren om bij elke volle pellet silo vulling de branderkamer en branderbak te reinigen, en daarnaast de hendel van de warmtewisselaar op te schudden. Daarnaast is het goed om maandelijks de ruimte onder de warmtewisselaar te reinigen. Voor het reinigen kun je gebruik maken van een asstofzuiger.

Het is verstandig om jaarlijks onderhoud te laten plegen aan de pelletketel om zo een goede werking te kunnen waarborgen. Tijdens dit onderhoud wordt de algehele staat van de pelletketel gecontroleerd. Naast het jaarlijkse onderhoud raden wij je aan om minimaal één keer per jaar de schoorsteen te laten vegen.

Wat is het verschil tussen een pelletkachel en een pelletketel?

Een pelletkachel en een pelletketel worden soms nog wel eens met elkaar verward. Maar er is toch echt een degelijk verschil tussen deze twee verwarmingsbronnen. Een pelletkachel verwarmt de lucht en maar één ruimte. Een pelletketel kan de volledige functie van de gasgestookte cv-ketel overnemen en warm tapwater leveren.

Heb je nog vragen over de pelletketel of wil je weten welke pelletketel het beste bij jouw woonsituatie past? De Heide Smid is een ervaren installateur en heeft alle kennis in huis om jou van een goed en gedegen advies te voorzien. Ook zijn wij officieel dealer van BIODOM pelletketels in heel Oost-Gelderland.


Meer informatie nodig?

Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met je op.

  100% veilig en spamvrij

   

  Beoordeeld met een 9,0 op basis van 1040 reviews
  • Onafhankelijk beoordeeld
  • DE erkend installateur
  • Schoorsteenvegen ASBP
  Lees alle reviews
  Leander, RENKUM
  22-09-2021 |

  Goed advies, prettige manier van communiceren en uitstekende uitvoering van werkzaamheden met oog voor detail. Erg tevreden met het resultaat.